3 iunie, 2020

A existat Isus din Nazaret sau totul este doar un mit?

Isus din Nazaret

A existat Isus din Nazaret cu adevarat? Nici o persoană din istorie nu a avut impactul pe care Isus l-a avut asupra omenirii întregi. Despre El s-au scris milioane de cărți și adepții Lui sunt răspândiți în toată lumea, dar este El real?

Isus Hristos se află în același timp printre cele mai batjocorite persoane din istorie, dar este și cea mai iubită. Din dragoste pentru El, nenumărați oameni și-au dat viețile, torturați, arși, lipsiți de toate, dar având un singur lucru, un atașament de neclintit față de Persoana Sa.

Timpul nostru este împărțit înainte și după Hristos și omenirea întreagă a fost răscolită de doar 2 evenimente nesemnificative la vremea aceea, moartea și învierea Lui. Dacă Isus din Nazaret nu a existat cu adevărat, atunci Creștinismul adevărat este cea mai mare minciună a omenirii, însă dacă a existat Isus, nimic nu mai poate să fie la fel în viețile noastre.

Nu am întâlnit niciodată un ateu care să nege ca Alexandru cel mare, Platon sau Socrate au existat vreodată, dar existența lui Isus din Nazaret este negată…deși pentru toți există dovezi istorice ample.

În acest articol vom încerca să vedem dacă Isus a existat cu adevărat, sau este doar produsul unei imaginații “înfierbântate”, scăpate de sub control. Care sunt până la urmă dovezile palpabile ale existenței lui Isus din Nazaret?

Cum dovedim istoricitatea unei persoane?

Cel mai bun lucru care se poate face pentru a dovedi dacă o persoană istorică a existat este să se prezinte argumentele și dovezile, iar cititorul va decide dacă argumentele și dovezile sunt suficiente. Acest procedeu este urmat în cazul persoanelor precum Platon, Aristotel, Alexandru cel Mare etc.

Legat de asta, oamenii nu au nici o problema să creadă că aceștia au existat, dar când vine vorba de Isus, oamenii aplica un alt standard. Deși dovezile pentru existența lui Platon și Aristotel sunt în formă scrisă – și oamenii nu au nici o problemă cu asta – când vine vorba să se aplice același standard și lui Isus, mulți oameni nu acceptă dovezile. De unde acest standard dublu de a măsura veridicitatea unor fapte istorice?

Cum dovedim că o persoană istorică a existat? Putem dovedi că Alexandru cel Mare, Platon sau Socrate au existat? Tot ce avem sunt manuscrise antice care menționează numele lor și care pretind că sunt copii ale scrierilor lor. Totuși, mulți oameni nu au probleme să creadă că ei au existat.

În schimb, când este vorba de Isus Hristos, lucrurile se schimbă brusc. Nu am întâlnit niciodată un ateu care să nege ca Alexandru cel mare, Platon sau Socrate au existat vreodată. Dar pe Isus îl atacă, negându-I existența ca persoană istorică. De ce acest lucru?

  • Dacă ai crede sau nu că Platon sau Socrate au existat, nu iți va influența cu nimic viața ta, este o alegere neutră
  • Însă știi că dacă vei crede în existența lui Isus Hristos, vei avea de-a face cu ceea ce El a spus, va trebui să recunoști că El este Dumnezeu și asta înseamnă că trebuie să te supui Lui, să trăiești așa cum El dorește

Dacă tu crezi că Platon a existat, nu iți va afecta viața, dacă vei crede că a existat Isus, va trebui să crezi că exista și o judecată pentru păcatele tale.

Întorcându-ne la subiect, care sunt dovezile?

Dovezile manuscriselor Noului Testament

Este normal ca niște documente creștine să ateste existența Dumnezeului creștinilor (adică Isus Hristos). Întrebarea este, sunt aceste documente de încredere ca și sursă istorica?

Manuscris timpuriu Noul Testament
Manuscris timpuriu al Noului Testament

Dacă nu am lua în considerare documentele Noului Testament ca fiind istorice doar pentru că sunt scrise de creștini, atunci nu ar trebui să luăm în considerare nici istoria românilor scrisă de Djuvara, sau de alt român, ar trebui să ne bazăm doar pe scrieri străine, dar nu facem așa, corect? Atunci cu Isus de ce procedăm așa?

Documentele creștine care atestă existența Lui sunt cele 4 Evanghelii (după Matei, Marcu, Luca și Ioan) și epistolele scrise de cei care spun că au umblat alături de El (Romani, Corinteni, Galateni etc.). Totuși, unii spun că aceste documente nu sunt de încredere, deoarece au fost scrise la un timp îndelungat de la moartea Lui.

În primul rând, documentele Noului Testament au fost scrise la scurt timp după viața lui Isus. El a murit în jurul anului 33 d.Hr. Faptele Apostolilor, de exemplul, este o carte istorică a bisericii primare, și ea nu menționează distrugerea Ierusalimului din anul 70 d.Hr.

De ce un astfel de eveniment foarte important nu ar fi menționat într-o carte care se ocupă tocmai cu astfel de evenimente importante? Răspunsul logic este că a fost scrisă înainte de 70 d.Hr. Acest lucru este important, deoarece Luca a scris cartea Faptele Apostolilor, și tot el a scris și Evanghelia după Luca, poate că în anul 50 d.Hr.

Marcu a scris mai devreme de atât, poate 45 d.Hr., Isus a fost răstignit în anul 33 d.Hr. Asta înseamnă că după aproape 12 ani a fost scrisă prima carte despre viața Lui.

Mii de manuscrise ale Noului Testament au fost descoperite și comparate de arheologi, iar rezultatul a fost că documentele Noului Testament sunt mai bine de 99.5% pure. Asta înseamnă că numai o jumătate din 1% din copii, peste 5000 la număr, au diferențe de text în el, după ce au fost copiate. Acest lucru este incredibil și este mult mai precis decât orice document de la Platon, Socrate etc.

Mai jos se poate vedea un tabel comparativ cu câteva documente istorice.

Dacă nu am crede că Isus din Nazaret este real, atunci va trebui să aruncăm la gunoi bună parte din istoria Antichității. Dovezile istorice, palpabile și care se pot verifica sunt extrem de puternice și arată că a existat Isus într-adevăr.

Noul Testament are de departe cele mai timpurii copii (perioada dintre evenimentele istorice și manuscrisul care consemnează acele evenimente) și de departe cele mai multe copii dintre absolut toate manuscrisele antice. Cu alte cuvinte, dacă Isus nu a existat ca o persoană istorică, nu putem fi siguri de existența nici unei alte persoane a antichității, de la care avem dovezi scrise.

Dovezile istorice necreștine

Am văzut că dovezile istorice creștine sunt mai mult decât suficiente pentru a demonstra că a existat Isus, însă cum rămâne cu dovezile din surse necreștine? Sunt foarte mulți autori care Îl menționează pe Isus din Nazaret, însă mai jos am notat doar câțiva dintre cei mai credibili.

Thallus (52 d.Hr.)

Thallus este probabil cel mai timpuriu scriitor necreștin care Îl menționează pe Isus. Deși scrierile lui nu mai există, Julius Africanul, care a scris în jurul anului 221 d.Hr. îl citează pe Thallus care încercase să explice întunericul care s-a petrecut în momentul răstignirii lui Isus din Nazaret.

“În toată lumea a apărut un întuneric înfricoșător; și stâncile au fost despicate de un cutremur, și multe locuri din Iudeea și zone alăturate au fost doborâte. Acest întuneric este menționat de Thallus, în a treia carte a istoriei lui, și pare să fi fost o eclipsă de soare.” (Julius Africanul, Cronografie, 18:1)

Biblia menționează acest eveniment:

Luca 27.43,51: De la ceasul al șaselea pana la ceasul al nouălea s-a făcut întuneric peste toata tara. […] Si îndată perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în doua, de sus pana jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat.

Tacitus (56-120 d.Hr.)

Cornelius Tacitus a fost cunoscut pentru analiza și examinarea documentelor istorice și este printre cei mai de încredere istorici
antici. El era un senator, sub împăratul Vespasian și de asemenea a fost proconsul în Asia. În scrierea sa, “Analele”, din 116 d.Hr., el descrie răspunsul împăratului Nero cu privire la marele foc din Roma, unde Nero îi învinuia pe creștini că au dat foc Romei:

“Drept urmare, pentru a scăpa de învinuire, Nero a învinuit și a torturat într-un mod barbar o anumită grupare de oameni urâți pentru spurcăciunile lor, cei care sunt numiți creștini de către populație. Hristos, de unde își iau ei numele, a suferit pedeapsa cu moartea în timpul domniei lui Tiberius, în mâinile procuratorului nostru, Pilat din Pont, și o superstiție foarte dăunătoare, înăbușită în acest moment, a izbucnit din nou nu numai în Iudeea, prima sursa a răului, dar și în Roma, unde toate lucrurile odioase și rușinoase din toate colturile lumii își găsesc locul și devin populare.”

În această scriere, Tacitus confirmă câteva dintre elementele istorice ale Bibliei: Isus Hristos a trăit în Iudeea, a fost răstignit sub Pilat din Pont, și avea urmași care au fost persecutați pentru credința lor creștină.

Tacitus despre Hristos
Tacitus despre Hristos

Mara Bar-Serapion (70 d.Hr)

Cândva după anul 70 d.Hr., un filosof sirian pe numele Mara Bar-Serapion, a scris ceva pentru încurajarea fiului său, și a comparat viața și persecuțiile lui Isus Hristos cu cele ale altor filosofi care au fost persecutați pentru ideile lor. Faptul ca Isus este cunoscut ca fiind o persoana reală care exercita o asemenea influență este important. Mara Bar-Serapion se referă la Isus ca la “Regele Înțelept”:

“Ce beneficiu au avut atenieni că l-au omorât pe Socrate? Foamete și ciuma au venit peste ei drept pedeapsă pentru crima lor. Sau oamenii din Samos pentru că l-au ars pe Pitagora? La un moment dat țara lor a fost acoperită de nisip. Sau evreii că l-au omorât pe regele lor înțelept? După aceea împărăția lor a fost distrusă. Dumnezeu s-a răzbunat pe acești oameni; înțeleptul rege…a trăit prin învățăturile oferite de el.”

Din această scriere, putem înțelege mai multe despre Isus: a fost un om înțelept și influent care a murit pentru convingerile sale.

Conducătorii evrei au fost oarecum responsabili de moartea lui Isus. Urmașii lui Isus au adoptat învățăturile sale și au trăit potrivit cu ele.

Pliny cel Tânăr (61-113 d.Hr.)

Creștinii de la început au fost de asemenea descriși în istoria timpurie, non-creștină.

“Ei (creștinii) aveau obiceiul să se întâlnească într-o anumita zi fixa înainte de lumina, unde cântau imnuri lui Hristos, ca unui dumnezeu, și se legau cu jurământ solemn, nu sa facă fapte păcătoase ci sa nu comită niciodată înșelăciune, furt sau curvie, sa nu minta niciodată și sa nu își calce promisiunile; după care era obiceiul lor sa se despartă, și sa se re-întâlnească sa mănânce împreună – mâncare obișnuita și nevinovata.”

Aceasta descriere timpurie a primilor creștini ne arata câteva lucruri: primii creștini credeau ca Isus era Dumnezeu, ei aveau un cod moral înalt, și acești urmași se întâlneau în mod regulat să se închine Lui.

Suetonius (69-140 d.Hr.)

Suetonius a fost un istoric roman și un cronicar al Casei Imperiale sub împăratul Hadrian. Scrierile sale despre creștini descriu tratamentul lor sub împăratul Claudius (41-55 d.Hr.)

“Deoarece evreii din Roma produceau tulburări constante din cauza ca erau instigați de numele Hristos, el (Claudius) i-a alungat din cetate (Roma)” (Viața lui Claudius, 25:4)

Aceasta alungare a evreilor din Roma a avut loc în anul 49 d.Hr., și acest lucru este menționat de Luca în Faptele Apostolilor 18.2.

Celsus (175 d.Hr.)

Celsus era destul de împotrivitor la spusele Evangheliilor, dar în critica lui a afirmat și a întărit (fără sa știe) autorii Biblici și scrierile lor. Scrierile lui Celsus sunt extensive și în ele face referire la 80 de citate biblice diferite, confirmând apariția lor în istoria timpurie. Pe lângă aceasta, el admite ca minunile făcute de Isus Hristos erau crezute în mod general în al doilea secol.

“Isus a venit dintr-un sat din Iudeea, și era fiul unei iudaice sărace care își câștiga existenta muncind cu mâinile ei. Mama lui a fost alungata de soțul ei, care era tâmplar, fiind găsită vinovata de curvie. Fiind alungata de soțul ei, și umblând în dizgrație, ea a născut pe Isus. Isus, fiind sărac, a fost angajat sa meargă în Egipt. In timp ce era în Egipt, el a căpătat niște puteri magice cu care egiptenii se mândreau ca le au. El s-a întors acasă fiind foarte înălțat ca deținea aceste puteri, și în puterea lor a spus despre sine ca este un dumnezeu.”

In aceasta descriere, deși el propune o alternativa la scrierile biblice cu privire la Isus, totuși aflam câteva lucruri importante: Isus Hristos avea un tata pământesc care era tâmplar, poseda puteri miraculoase și spunea despre sine ca e un dumnezeu.

Josephus (37-101 d.Hr.)

Josephus a scris despre Isus mai mult decât alții, în scrierea sa “Antichitățile evreilor” în 93 d.Hr. El a fost martor ocular la multe dintre evenimentele care s-au petrecut în primul secol. Sub domnia împăratului roman Vespasian, Josephus a scris istoria evreilor.

Aceasta istorie cuprinde 3 pasaje despre creștini, un pasaj în care descrie moartea lui Ioan Botezătorul, unul în care descrie execuția lui Iacov (pe care îl descrie ca fratele lui Isus Hristos), și un pasaj final unde îl descrie pe Isus ca un om înțelept și ca pe Mesia.

Deoarece exista multe controverse întemeiate cu privire la scrierile lui Josephus (se presupune ca unii creștini au modificat scrierile lui), vom examina doar un text re-construit, competent, de unde au fost scoase eventualele adăugiri scrise de creștini.

“In jurul acestui timp a trăit Isus, un om înțelept. Pentru ca era un făcător de minuni și era un învățător al poporului care ii accepta cu bucurie adevărul. El a câștigat de partea lui mulți evrei și greci. Pilat, când a auzit ca a fost acuzat de conducătorii noștri, l-a condamnat sa fie răstignit. Pana azi grupul acesta de oameni care au fost numiți creștini (după numele Lui), nu a dispărut.”

Deși sunt multe alte scrieri ale lui Josephus, aceasta scriere este de încredere în lumea academica, și mai mult decât probabil este ceea ce Josephus a scris. Din acest text vedem ca Isus Hristos a trăit în Palestina, a fost un om înțelept și un învățător, a făcut minuni, a fost acuzat de iudei, a fost răstignit sub Pilat din Pont și a avut ucenici care se numeau creștini.

Dovezile arheologice

Foarte multe persoane ne atrag atenția ca nu exista dovezi arheologice ca a existat Isus Hristos. Este însă rezonabil sa ne așteptam la asemenea dovezi?

Pana la urma, omul Isus din Nazaret nu a fost un lider proeminent în acea vreme. El era un învățător care mergea prin Iudeea, care nu poseda nimic și care pana la urma a fost răstignit, asemenea a mii de oameni în acea vreme. Oare romanii ar fi înregistrat moartea lui pe o statuie sau vreo inscripție? Cu siguranță ca nu.

De fapt, dovezile arheologice evreiești din acea perioada sunt foarte sărace. Au rămas rămășitele orașelor romane mari, și inscripții cu conducătorii din acea vreme: Irod, Pilat și Festus. Au fost de asemenea evrei influenți precum Caiafa, dar aproape nimic nu poate fi găsit din viața oamenilor de rând.

Si ar trebui sa luam în considerare și ca în anul 70 d.Hr., Ierusalimul a fost distrus în mod complet de Titus, și șansele de a găsi dovezi arheologice sunt foarte mici.

Si totuși a fost găsit un osuar (monument funerar), o cutie unde erau puse oasele celui decedat. Aceasta practica a fost urmata într-o perioada scurta de timp, intre 20 î.Hr. și 70 d.Hr.

Pe aceasta cutie exista o inscripție laterala pe care scrie: “Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Isus”, în limba aramaica de atunci. Studii aprofundate, incluzând analizarea sub un microscop electronic a demonstrat ca înscrierea este autentica.

Osuarul lui Iacov
Osuarul lui Iacov

Mai mult, într-un proces împotriva celui care deținea acest monument, doi dintre cei mai renumiți specialiști în paleografie (André Lemaire de la Sorbona și Ada Yardeni de la Universitatea din Ierusalim) au declarat ca inscripția este autentica. Dr. Andre Lemaire a concluzionat:

“Sunt mulțumit sa raportez ca în opinia mea este autentica și nu un fals.”

Ada Yardeni a declarat chiar ca,

“Dacă asta este un fals, îmi dau demisia”.

In acea vreme (20-70 d.Hr.), toate cele 3 nume erau comune, dar foarte rar era numit fratele celui decedat, numai dacă acel frate era cunoscut. Având toate cele 3 nume într-o relație așa cum este arătată și în Biblie, putem concluziona ca exista o foarte mare posibilitate ca acest monument sa fi aparținut lui Iacov cel menționat în Biblie.

Dacă a existat Isus din Nazaret, nimic nu mai poate fi la fel

Sunt acestea dovezi suficiente pentru a demonstra ca Isus din Nazaret a existat cu adevărat? Asta depinde de persoana care analizează dovezile. Dacă acea persoana este hotărâtă să nege existenta Lui, atunci aceste dovezi nu ar fi suficiente. Dar dacă o alta persoana ar ajunge la niște concluzii doar pe baza datelor istorice și fără sa aibă presupoziții, atunci dovezile ar fi mai mult decât suficiente.

Orice cititor sincer va admite măcar ca dovezile pentru existenta lui Isus Hristos sunt destule pentru a te gândi a doua oara când negi faptul ca El a existat, și dacă a existat Isus într-adevăr, schimba asta cu ceva lumea noastră, ne schimba cu ceva pe noi?

Cum am spus si la inceput, dacă a existat Isus Hristos, te afli fata in fata cu ceea ce El a spus, va trebui să recunoști că El este Dumnezeu, iar asta va însemna că trebuie să te supui Lui, si exact acesta este lucrul pe care nu-l dorim.

Întrebarea rămâne, sunt dovezile prezentate îndeajuns pentru măcar a-i oferi putina atentie Celui care a schimbat cursul istoriei? Putem face asta prin citirea Sfintei Scripturi, si Dumnezeu ne va da lumina sa Îl cunoaștem pe Cel care odinioară a fost Isus din Nazaret, dar care acum este Mântuitorul tuturor celor care vin la El.


http://popular-archaeology.com/issue/summer-2016/article/ancient-james-ossuary-and-jehoash-tablet-inscriptions-may-be-authentic-say-experts
https://carm.org/manuscript-evidence

Distribuie mai departe...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email