Despre credinta mantuitoare si despre credinta falsa

12 septembrie, 2020

Putem sa mergem toata viata la adunare, putem sa ascultam sute de predici, putem sa citim Biblia de zeci de ori…si totusi, daca nu stim adevarul despre credinta, despre cum putem sa fim mantuiti, atunci venirea noastra, ascultarea si citirea noastra sunt degeaba!

De multe ori luam de apucat unele lucruri, crezand ca le stim, lucruri care ni se par atat de simple incat nu mai este nevoie sa le cercetam, sa le studiem…nu mai este nevoie sa ne punem intrebari cu privire la ele, insa acest lucru este foarte gresit!

Pavel ii spune lui Timotei: “Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai invatat: din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire prin credinta in Hristos Isus.” ( 2 Timotei 3.14.15 )

Asadar, nu numai ca Timotei invatase, dar el era si deplin incredintat, adica era sigur de adevarurile privitoare la mantuire, stia bine ce spun Sfintele Scripturi despre mantuirea prin credinta in Domnul Isus…si la fel si noi, trebuie sa stim bine ce este aceasta mantuire prin credinta!

Asadar, in cele ce urmeaza, as dori sa vedem cateva lucruri despre credinta mantuitoare aratata in Biblie, insa inainte sa vedem ce spune Biblia despre credinta, as dori sa vedem cateva lucrui despre credinta falsa.

Despre credinta falsa – cum nu se manifesta credinta

Credinta NU este un sentiment. Pentru unii asta inseamna credinta, cand simti in inima ta…ceva, atunci ai credinta. De obicei, astfel de oameni se intreaba daca au credinta atunci cand au o stare emotionala rea, de depresie, de intristare…si pentru ca nu mai simt acel “ceva” in inima lor, se gandesc ca nu mai au credinta. In versetul de mai jos vedem ca nu trebuie SA SIMTI in inima ta, ci trebuie SA CREZI!

Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit. (Romani 10.9)

Credinta NU inseamna doar sa spui un DA atunci cand cineva te intreaba daca crezi ca Domnul Isus a murit pentru pacatele tale; la fel, daca spui cu gura ta “cred”, nu inseamna ca ai credinta, deoarece cu gura poti sa spui ceva, dar in inima sa fie altceva. Si Pavel vorbeste despre oameni care se laudau cu Dumnezeu, dar care nu aratau ca il cunosc pe Dumnezeu, prin viata lor:

Ei se lauda ca-L cunosc pe Dumnezeu, dar cu faptele Il tagaduiesc. (Tit 1.16)

Credinta NU inseamna sa ridici o mana, sa mergi pana la amvon, atunci cand predicatorul te invita sa Il primesti pe Isus in inima ta. Si evreii de odinioara l-au primit pe Domnul Isus cu mare bucurie…insa peste 7 zile au strigat ca EL sa fie rastignit!

A doua zi, o gloata mare, care venise la praznic, cum a auzit ca vine Isus in Ierusalim, a luat ramuri de finic si I-a iesit in intampinare, strigand: „Osana! Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului, Imparatul lui Israel!” (Ioan 12.12,13)

Credinta mantuitoare NU inseamna doar sa crezi ca Dumnezeu exista, asa cum spune si Iacov:

Tu crezi ca Dumnezeu este unul, si bine faci, dar si dracii cred… si se infioara! (Iacov 2.19)

Credinta NU inseamna doar sa crezi ca ce se vorbeste la adunare este adevarat, doar sa crezi astfel nu inseamna ca ai credinta care iti aduce mantuire. In Fapte vedem ca pana si o persoana posedata de un duh de ghicire credea ca Evanghelia este adevarata:

Roaba aceasta s-a luat dupa Pavel si dupa noi si striga: „Oamenii acestia sunt robii Dumnezeului celui Preainalt si ei va vestesc calea mantuirii.” (Fapte 16.17)

Cum stii ca ce ai tu nu este un fals?

Despre credinta mantuitoare

Am mentionat mai sus despre credinta care iti aduce mantuire, si prin aceasta vreau sa spun ca exista mai multe tipuri de credinta (de exemplu, un tip de credinta este doar sa crezi ca Dumnezeu exista, asa cum am vazut), insa doar un anumit fel de credinta este credinta care ne mantuieste, si pe aceasta credinta care ne mantuieste as dori sa o vedem acum…voi numi credinta care ne mantuieste, credinta mantuitoare, asa ii vom zice…asadar, credinta mantuitoare este credinta care ne mantuieste!

Credinta mantuitoare cuprinde doua aspecte: sa crezi adevarul si sa ai incredere in Domnul Isus. Ni se spune la 2 Tesaloniceni 2.13: “in sfintirea Duhului si credinta adevarului”; aici se refera la a crede adevarul, la a crede ce ne spune Dumnezeu in Biblie. Despre increderea in Domnul Isus vedem la Galateni 3.26, “Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta in Hristos Isus.”…asadar,

Credinta mantuitoare inseamna sa credem ce spune Dumnezeu si sa avem incredere in Dumnezeu!

Despre Credinta adevarului

Trebuie sa credem ce ne spune Dumnezeu in Sfintele Scripturi:

  • sa credem ca Dumnezeu exista (Asa vorbeste Domnul, Imparatul lui Israel si Rascumparatorul lui, Domnul ostirilor: „Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma si, afara de Mine, nu este alt Dumnezeu.)
  • sa credem ca noi suntem pacatosi si ca meritam pedeapsa lui Dumnezeu (Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu; si, plata pacatului este moartea)
  • sa credem ca Fiul lui Dumnezeu a venit pe acest pamant, ca a trait fara pacat, ca a murit pentru pacatele noastre, si ca a inviat (V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu, ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi, ca a fost ingropat si a inviat a treia zi, dupa Scripturi)
  • sa credem ca prin credinta in El suntem iertati de pacate, mantuiti (Toti prorocii marturisesc despre El ca oricine crede in El capata, prin Numele Lui, iertarea pacatelor)

Acestea sunt cateva versete care ne arata noua ca adevarul lasat de Dumnezeu in Biblie este vital pentru mantuirea noastra:

Caci ce zice Scriptura? „Avraam a crezut pe Dumnezeu, si aceasta i s-a socotit ca neprihanire.” (Romani 4.3)

De la inceput Dumnezeu v-a ales pentru mantuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului. (2 Tesaloniceni 2.13)

Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului. (1 Timotei 2.4)

Este necesar sa credem adevarul pe care Dumnezeu ni l-a lasat in Biblie…si doar atat? Din nefericire, sunt multi care se opresc doar aici, doar cred aceste lucruri, insa credinta lor nu merge mai departe, nu isi predau viata Domnului Isus, nu Il urmeaza pe El si nu implinesc poruncile Lui.

Mai mult decat atat, sunt unii care predica faptul ca tot ce trebuie sa faci ca sa fii mantuit este sa crezi, pocainta si predarea vietii nu sunt necesare pentru mantuire! Intelegeti cum vine asta? Ti se aduc inainte cateva versete care vorbesc despre Evanghelie, si ti se spune ca tot ce trebuie sa faci ca sa fii mantuit este sa le crezi.

Predicatorul: Crezi ca exista Dumnezeu, ca esti pacatos si ca o sa fie o judecata?
Ascultatorul: Cred, da, asa spune in Biblie, deci cred.
Predicatorul: Crezi ca Isus Hristos a murit pe cruce pentru pacate, ca a inviat a treia zi?
Ascultatorul: Da, cred, asa spune in Biblie.
Predicatorul: Crezi ca Isus a murit si pentru pacatele tale? Ca asa scrie, pentru pacatele intregii lumi, deci si pentru ale tale!
Ascultatorul: Este adevarat, daca scrie ca a murit pentru toti, a murit si pentru mine, cred acest lucru!
Predicatorul: Atunci esti mantuit, pentru ca asa scrie in Biblie, oricine crede este mantuit!

Ce credeti, a fost mantuit un asemenea om? Ce spune Biblia despre credinta, doar atat inseamna credinta, sa dai din cap la cateva intrebari si sa spui cred? Biblia nu invata despre credinta ca ea este doar un acord pe care ti-l dai cu privire la anumite adevaruri,

Doar sa fii de acord cu Evanghelia nu inseamna ca ai credinta adevarata!

Incredere in Domnul Isus Hristos

Stiti care era problema “ascultatorului” de mai sus? El a fost adus in fata unor adevaruri, si a spus da, insa pe urma el nu a fost adus in fata Domnului Isus, nu a venit la El, nu s-a creat o relatie intre el si Domnul, el avea o relatie doar cu acele versete care i s-au adus inainte, insa scopul versetelor este sa te aduca la Isus Hristos, sa te aduca in fata Persoanei, sa privesti la El si sa intelegi ca te-a iubit, sa intelegi ca esti pacatos, sa intelegi ca trebuie sa te increzi in El ca sa fi salvat…sa crezi ca El te poate salva!

La Isaia 25.9 vedem cum cei credinciosi isi exprima increderea pe care o aveau in Dumnezeu, si anume ca Dumnezeu ii va mantui: “Iata, acesta este Dumnezeul nostru, in care aveam incredere ca ne va mantui. Acesta este Domnul, in care ne incredeam.”

As vrea sa spun ce inseamna acest cuvant, credinta, deoarece el a fost tradus din limba greaca, si cuvantul pentru credinta din limba greaca este pistis, care inseamna: credinta, convingere, incredere, fidelitate, credinciosie. Vedem cum mai poate sa fie tradus acest cuvant, asa ca in Biblie, credinta mai inseamna si incredere, si as vrea sa citim cateva versete in care credinta inseamna incredere:

Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta in Hristos Isus. (Galateni 3.26)

Am auzit despre credinta in Domnul Isus care este in voi si despre dragostea voastra pentru toti sfintii. (Efeseni 1.15)

In El avem, prin credinta in El, slobozenia si apropierea de Dumnezeu cu incredere. (Efeseni 3.12)

In aceste versete nu vedem doar o credinta DESPRE Isus Hristos, ci o credinta IN Isus Hristos, adica, incredere in El. Ca sa fim mantuiti, trebuie sa avem incredere in Fiul lui Dumnezeu, sa venim la El asa cum suntem, pacatosi si pierduti, si EL cu siguranta ne va ierta pacatele si ne va face copii ai lui Dumnezeu.

La Evrei 11.1, Pavel spune despre credinta: “Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.” Este clar, cand vorbim despre credinta mantuitoare ,increderea este un element esential, nu este indeajuns doar sa crezi ceva cu mintea.

O viata schimbata

Credinta aratata in Biblie iti schimba viata, si daca credinta ta nu ti-a schimbat viata, aceea nu este o credinta adevarata, este o minciuna!

Fratii mei, ce-i foloseste cuiva sa spuna ca are credinta, daca n-are fapte? Poate oare credinta aceasta sa-l mantuiasca? (Iacov 2.14)

Vrei dar sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica? (Iacov 2.20)

Iacov ne spune aceste lucruri, ca o credinta care nu rezulta intr-o viata traita dupa poruncile Domnului, o viata caracterizata de fapte bune, este o credinta moarta, care nu mantuieste.

Am primit harul si apostolia, ca sa aducem, pentru Numele Lui, la ascultarea credintei pe toate neamurile. (Romani 1.5)

Pavel le vorbeste credinciosilor din Roma, si spune ca el a devenit apostol ca sa aduca la ascultarea credintei toate neamurile…credinta implica si ascultare de Dumnezeu, si sfintenie. Pai cum poate cineva sa spuna ca are credinta si ca este crestin, daca el nu asculta de Dumnezeu? Cum ar veni asta, cum ar veni ca cineva sa spuna: “Doamne, tot ce vreau eu este sa scap de iad…si in rest imi traiesc viata cum doresc eu, cum mi-am trait-o pana acum!”

Daca vrei sa scapi de iad in viitor, dar nu vrei sa scapi de pacate in prezent, inseamna ca doar te joci cu Crestinismul, ar trebui sa te intrebi serios daca esti mantuit sau nu!

“Pai stai asa, ai spus la inceput ca doar prin credinta suntem mantuiti, suntem iertati de pacate, si acum ne spui ca trebuie sa facem fapte ca sa…”, ca sa ce, chiar? Care este rolul faptelor bune in mantuirea noastra? Lucrurile nu sunt deloc complicate, Biblia ne explica in felul urmator:

El ne-a mantuit nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant. (Tit 3.5)

Adevarat este cuvantul acesta, si vreau sa spui apasat aceste lucruri, pentru ca cei ce au crezut in Dumnezeu sa caute sa fie cei dintai in fapte bune. Iata ce este bine si de folos pentru oameni! (Tit 3.8)

Trebuie ca si ai nostri sa se deprinda sa fie cei dintai in fapte bune pentru nevoile grabnice si sa nu stea neroditori. (Tit 3.14)

In aceste 3 versete observam 3 lucruri: ca Dumnezeu nu ne-a mantuit pentru ca am facut fapte bune, ca dupa ce am fost mantuiti trebuie sa facem fapte bune, si ca motivul pentru care trebuie sa facem fapte bune este ca sa fim roditori, asa cum spune si alt verset: “Sa va purtati intr-un chip vrednic de Domnul, ca sa-I fiti placuti in orice lucru, aducand roade in tot felul de fapte bune”.

Asadar, dupa ce suntem mantuiti doar prin credinta, trebuie sa facem fapte bune, nu ca sa ramanem mantuiti, ci pentru ca Dumnezeu ne-a mantuit si El merita sa ascultam de El, El merita ca noi sa-I fim placuti Lui.

Deci da, suntem declarati drepti si iertati de pacate doar prin credinta, insa credinta aceea trebuie sa fie adevarata, o credinta care iti schimba viata. Trebuie sa fim foarte atenti insa, nu trebuie sa iti schimbi viata ca sa ai credinta adevarata…sa nu spuna cineva acum: “Am inteles, eu spun ca am credinta, insa viata mea nu arata asta, deci trebuie sa imi schimb viata ca sa am credinta!”

Sa iti schimbi viata ca sa capeti credinta este profund gresit, e ca si cum te-ai uita la un car fara boi , si zici, “Ma apuc sa imping carul asta, daca il imping o sa apara si boii in fata carului!”…boii nu apar daca impingi carul, si credinta nu apare daca iti schimbi viata; carul se misca daca ii pui boi, si viata ti se va schimba daca ai credinta adevarata.

Credinta vine prin citirea sau auzirea Bibliei

Vazand acestea, cum pot obtine aceasta, ce ne spune Biblia despre credinta mantuitoare?

Astfel, credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos. (Romani 10.17)

Atunci cand citim si ascultam Evanghelia se naste credinta in inimile noastre! De aceea este vital sa citim Biblia si sa venim la adunare, auzim Cuvantul, si prin aceasta auzire o sa se nasca in noi credinta.

Biblia ne convinge ca suntem pacatosi: „Nu este niciun om neprihanit, niciunul macar. Nu este niciunul care sa aiba pricepere. Nu este niciunul care sa caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu. Toti s-au abatut si au ajuns niste netrebnici. Nu este niciunul care sa faca binele, niciunul macar.”

Biblia ne spune ca Dumnezeu este sfant si ca va judeca pacatul nostru, iar pedeapsa este despartire vesnica de Dumnezeu: “la descoperirea Domnului Isus din cer, cu ingerii puterii Lui, intr-o flacara de foc, ca sa pedepseasca pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu si pe cei ce nu asculta de Evanghelia Domnului nostru Isus Hristos. Ei vor avea ca pedeapsa o pierzare vesnica de la fata Domnului si de la slava puterii Lui.”

Pe urma vedem ca in mila Sa, Dumnezeu a pregatit o cale de scapare de judecata Sa: “Fiindca plata pacatului este moartea, dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru.”

La final, Biblia ne arata ce trebuie sa facem:

Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu.
Veniti la Mine (adica, aveti credinta in Mine), toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna (adica mantuire).

Concluzii

Am vazut ca trebuie sa fim siguri de ceea ce credem, sa nu luam de apucat ce spune Biblia despre mantuire, pentru ca de asta depinde viata nostra vesnica!

A mai vazut despre credinta ca ea nu este un sentiment, nu este o ridicare de mana si nu inseamna doar sa crezi ceva, ci am vazut ca pe langa sa crezi ce spune Dumnezeu, trebuie sa si ai incredere in Dumnezeu!

Am vazut si ca daca avem credinta adevarata, aceasta credinta ne va schimba viata…nu ne schimbam viata ca sa fim mantuiti, ci ni se schimba viata daca suntem mantuiti, pentru ca primim o inima noua.

La final, am vazut ca trebuie sa citim Biblia pentru a primi credinta, pentru a putea intelege adevarurile cu privire la mantuire, pentru ca astfel sa venim la Domnul Isus si sa ne punem toata increderea doar in El, pentru ca doar El este vrednic de incredere, doar El ne poate mantui, si El NE VA mantui!

Distribuie mai departe...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email