Suntem mantuiti datorita harului, prin intermediul credintei

4 septembrie, 2020

 

Mantuirea doar prin credinta este ceea ce desparte cultele evanghelice si protestante de romano-catolici, ortodoxi si orice alta religie din lumea aceasta. Insa ce inseamna ca suntem mantuiti “doar prin credinta”, cum explicam aceasta expresie?

Este credinta doar o cerinta mai blanda a lui Dumnezeu, in opozitie cu Legea, care era o cerinta mai aspra? Cumva Dumnezeu in perioada Vechiului Testament a dat omului Legea, cerand de la acesta ascultare de sute de porunci, pentru a fi primit de El, in timp ce acum, in perioada Noului Testament, Dumnezeu cere de la oameni ceva mult mai usor, adica doar sa creada?

Reaspunsul este NU, Dumnezeu nu cere in aceste zile ceva mai usor de la noi, si asta vom vedea in Efeseni 2.8-9, unde citim binecunoscutele versete:

Efeseni 2.8,9: Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.

Citind aceste versete, unii au inteles ca Dumnezeu ne ofera harul Lui, daca noi Ii aducem credinta noastra, cu alte cuvinte, credinta este o cerinta foarte usoara a lui Dumnezeu…spun ei, noi credem in Dumnezeu, si pentru ca noi credem, Dumnezeu ne ofera mantuirea, ca raspuns la credinta noastra. Este acest lucru adevarat, asta invata Biblia?

Desi suntem mantuiti prin credinta, totusi trebuie sa intelegem anumite lucruri despre aceasta credinta: de unde vine ea si ce legatura are credinta noastra cu harul lui Dumnezeu? Aduce credinta harul lui Dumnezeu in viata noastra, sau harul lui Dumnezeu produce credinta in noi?

Noi credem gresit ca Dumnezeu asteapta de la noi credinta, ca mai apoi sa ne mantuiasca, mai degraba, Biblia ne arata ca Dumnezeu vrea sa ne mantuiasca, si tocmai pentru ca vrea sa ne mantuiasca, ne daruieste credinta, ca sa fim mantuiti prin acea credinta.

Harul este sursa si motivul mantuirii noastre

Raspunsul la intrebarea “Care este legatura dintre credinta si har?” ne este oferit in Filipeni 1.29: Caci cu privire la Hristos, voua vi s-a dat harul nu numai sa credeti in El, ci sa ti patimiti pentru El. Legatura este urmatoarea: mai intai vine harul, iar dupa aceea credinta, harul este acela care ne da putere sa credem, harul este acela care ne face sa venim la Dumnezeu pentru a primi mantuirea.

Motivele pentru care Dumnezeu a vrut sa ne mantuiasca nu se afla in noi, noi nu am facut nimic care sa Il fi determinat pe Dumnezeu sa ne mantuiasca, suntem mantuiti doar pentru ca asa a dorit El.

Nu a fost nimic bun in noi care sa merite mantuirea Sa, nu am strigat dupa El ca sa ne mantuiasca…nimic, atunci cand noi rataceam cu totii ca niste oi pierdute, traind in pacate si faradelegi, fiind dusmani ai lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu a lucrat in noi mantuirea Sa.

Faptul ca Dumnezeu vrea sa ne mantuiasca putem sa il numim har, harul inseamna ca desi noi nu Il cautam pe Dumnezeu, El ne cauta, harul inseamna ca desi noi nu vrem sa credem in Dumnezeu, totusi El vrea sa ne mantuiasca.

Asadar, mantuirea noastra isi are izvorul in harul lui Dumnezeu, in mila si indurarea Sa.

Credinta este instrumentul prin care suntem mantuiti

Raspunsul la intrebarea “De unde vine credinta?” ne este dat in Efeseni 2.8: Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Credinta nu este ceva ce avem noi, ceva ce producem noi in noi insine, ca mai apoi sa prezentam lui Dumnezeu acea credinta, ca un motiv pentru care Dumnezeu sa ne mantuiasca.

Credinta noastra nu Il determina pe Dumnezeu sa ne mantuiasca; credinta este ceea ce Dumnezeu foloseste pentru mantuirea noastra, pentru ca in harul Sau a vrut sa ne mantuiasca.

Credinta nu este ceva ce noi folosim ca sa ajungem la Dumnezeu, credinta este ceva ce Dumnezeu foloseste ca sa ne ridice la Sine. Versetul 8 il mai putem citi si asa: Caci datorita harului am fost mantuiti, prin intermediul credintei.

Sa fim clari, oricine crede este mantuit, iertat de pacate, nascut din nou…insa de unde vine aceasta credinta, o fabricam noi de la noi insine, sau vine de la Dumnezeu? Versetele de mai sus ne arata clar, credinta este darul lui Dumnezeu, este ceva ce Dumnezeu pune in noi, tocmai ca sa ne mantuiasca.

Daca intelegem aceste aspecte despre har si credinta, daca intelegem mai bine lucrarea pe care Dumnezeu a desfasurat-o in vietile noastre, atunci:

1. Vom inceta sa mai producem in noi o credinta falsa, vom inceta sa venim la Dumnezeu cu o credinta a noastra, asteptand ca El sa ne rasplateasca acea credinta prin mantuirea Sa, ci vom veni la El cu mainile goale, si vom cere mila si indurarea Sa; astfel, in loc sa ne incredem in noi, ne vom increde in El

2. Vom putea sa Il laudam si sa ne inchinam inaintea Lui intr-un mod mai profund, intelegand ca absolut toata mantuirea noastra este lucrarea Sa, si astfel, vom fi mai recunoscatori fata de El

Suntem mantuiti datorita indurarii lui Dumnezeu, prin credinta, NU datorita credintei…intr-un fel. Spun intr-un fel pentru ca privind din perspectiva noastra, suntem mantuiti datorita credintei, insa daca analizam putin mai adanc situatia, vom vedea ca inainte de credinta noastra exista harul lui Dumnezeu, si harul Sau ne-a oferit noua posibilitatea sa credem.

Filipeni 1.29: Caci cu privire la Hristos, voua vi s-a dat harul nu numai sa credeti in El, ci sa ti patimiti pentru El.

 

Distribuie mai departe...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email