Marturii crestine socante despre convertire

7 august, 2020

Daca este un lucru pe care multi crestini il au in comun este acela ca sunt dornici sa citeasca sau sa asculte tot felul de marturii spuse de catre alti crestini. Cu siguranta ca multi dintre noi am ascultat marturii crestine socante despre felul in care cineva a fost mantuit, felul in care un crestin a scapat de un pacat sau altul, ba inca multi dintre noi am ascultat si marturii ale unora care s-au intors din iad!

Pentru ca auzim destul de des astfel de marturii crestine, vietile noastre vor fi influentate in mod indirect de ceea ce auzim, tocmai de aceea ar trebui sa ne intrebam daca aceste marturii crestine ne fac bine sau nu!

Pentru inceput, ce poate sa fie mai minunat decat sa asculti cum Dumnezeu a adus la viata un copil al Sau? Psalmistul ne spune ca “minunate sunt lucrarile Domnului, cercetate de toti cei ce-L iubesc”, si una dintre cele mai marete lucrari ale Sale este mantuirea omului pacatos.

Este incurajator sa auzi marturii crestine, sa vezi felul in care Dumnezeu intervine in vietile noastre, sa vezi cum se indura El de cei pacatosi, si sfintii pot intr-adevar sa fie inviorati prin astfel de marturii, adunarile pot sa fie inviorate de astfel de marturii.

Cum sa nu ne raportam la marturii crestine

Exista totusi si cateva pericole atunci cand ajungem in niste extreme periculoase, atunci cand tragem concluzii gresite. Sunt cateva lucruri pe care sa nu le facem atunci cand ascultam astfel de marturii crestine despre convertiri personale.

Nu ar trebui sa comparam experienta convertirii noastre cu marturiile pe care le auzim, si astfel sa ajungem la concluzia ca noi nu am avut o convertire adevarata, deoarece nu se potriveste cu cea pe care noi am auzit-o si pe care o consideram autentica. Nu este intelept sa punem la indoiala mantuirea si convertirea noastra doar pentru ca nu seamana cu a altui crestin, suntem foarte diferiti si Dumnezeu lucreaza in mod diferit in viata fiecaruia din noi.

Nu ar trebui sa credem ca suntem mantuiti daca in convertirea noastra exista elemente care se regasesc si in anumite marturii crestine ale unor persoane cunoscute (Augustin, Martin Luther, John Wesley etc.). Asta nu inseamna in mod automat ca si convertirea noastra a fost autentica, putem avea o convertire falsa care totusi sa contina anumite asemanari cu o convertire adevarata.

Sub nici o forma sa nu devenim invidiosi pe fratii nostrii care poate au o marturie crestina mai spectaculoasa decat a noastra, orice marturie crestina socanta are tendinta sa devina un fel de “standard” la care altii privesc, si astfel putem sa ne simtim cumva inferiori. Important este ca esti un copil al lui Dumnezeu, este mai putin important cum ai ajuns un copil al Sau, invidia nu are ce cauta intre copiii Tatalui ceresc!

Ce este de facut?

Asadar, ce ar trebui sa facem cand auzim astfel de marturii crestine, ne astupam urechile, le dispretuim, sau ne folosim discernamantul in folosul gloriei lui Dumnezeu si folosul nostru?

Sa nu uitam ca tot ce ne trebuie pentru a fi mantuiti si pentru a stii sigur ca suntem mantuiti ne este oferit in Scriptura. Avem multe exemple ale felului in care oameni din Scriptura au fost mantuiti, in special in Faptele Apostolilor, putem invata de acolo. Certitudinea mantuirii noastre o gasim in Scriptura, oferita de Duhul Sfant, marturiile crestine pe care le auzim sunt un motiv de lauda si bucurie, nu un filtru prin care ne testam mantuirea.

Sa ii multumim lui Dumnezeu pentru lucrarea Sa, si sa nu incercam sa punem sub “microscop” marturiile fratilor de langa noi, ba crezand ca nu contine toate elementele pe care consideram noi ca ar trebui sa le aiba o convertire reala, ba ca ceea ce auzim sunt exagerari ale celui care le povesteste, ba ca unele lucruri din acea marturie nu aveau cum sa se intample asa (sa nu uitam ca Dumnezeu poate sa lucreze in moduri pe care noi nu le intelegem).

Vorbind de marturii crestine socante, care din ele se poate compara cu cea a marelui apostol Pavel? Care dintre noi L-a vazut pe Domnul Isus in glorie, asa cum l-a vazut Pavel? Pavel insa urma sa fie apostolul neamurilor, si pentru acest scop a trebuit sa i se arate Domnul in acest fel. Fiecare lucru pe care Dumnezeu il face in vietile noastre are un scop, si pentru ca scopurile lui Dumnezeu ce au legatura cu acest pamant sunt diferite pentru fiecare dintre noi, de multe ori si mijloacele folosite de Dumnezeu sunt diferite.

Distribuie mai departe...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email